Järgnev toit on puhtalt inspireeritud soovist midagi kergemat peale lõputute lihasöömiste tarbida. Hinges hakkas ka kuidagi kripeldama, et köögivilja ja värske osakaal on nii lahjaks jäänud, et viit portsu päevas vist ei vea kuidagi täis.
Panletid on tegelikult köögivilja kotletid, aga kuna meie väiksem preili oli kindel, et emme teeb õhtuks pannkooke, siis sai nad kiiresti ümber panlettideks ristitud, et kõik rahul oleks.
Panlettidega on ikka omajagu mässamist ja võtavad aega, aga tulemus oli väga hea. Kui juba lapsed juurde võtavad ja taldrikud tühjaks söövad, siis on vaev seda väärt. Pealegi maitsevad väga hästi ka teisel päeval, kas soojendatult või külmalt näpuvahelt näksimiseks.
Köögivilja panlettide jaoks on vaja:
- 3 kartulit
- 4 porgandit
- 1 väiksem suvikõrvits
- 200 g riivitud juustu
- 2 muna
- 1 sibul
- 0,5 kl hernejahu + paneerimiseks natuke
- erinevaid meelepäraseid ürte
- soola, pipart
Kartulid, porgandid ja suvikõrvits riivida peeneks. Munad lahti kloppida, lisada juurde riivjuust, maitseained, ürdid, sibul ja hernejahu. Mina tegin hernejahu veneaegses kohviveskis, oluline on jälgida, et saaks ikka peeneks, hernetükke sisse ei jääks, need võivad pärast häirivaks osutuda. Samas tasub hernejahu igal juhul proovida, annab mõnusa maitsenüansi tavapärase riivsaiaga võrreldes.
Seejärel kõik ained köögiviljadega korralikult läbi segada ja jätta mõneks ajaks maitsestuma. Siis tuleks segust parajad pätsid valmis vormida, pigistada neid peo sees, et liigne vedelik eralduks, hernejahu sees paneerida ja pannil kaunilt kuldseks küpsetada. Pannil hakkab juust mõnusasti sulama ja see hoiab pätsikesi kenasti koos.
Serveerida kohe soojalt koos värske salatiga, näiteks bulguri salatiga. Ja kindlasti tasub siia juurde proovida Sahvri maiuseid. Meile meeldis kõige rohkem Tulise Rabarberikastmega, mis sobis siia juurde oivaliselt ja andis mõnusalt vürtsika meki köögiviljadele.
Kerge bulguri salati jaoks on vaja:
- 0,5 klaasi bulgurit
- puljongit
- kirsstomateid
- avokaado
- mozzarella
- värskeid salatilehti
Kastme jaoks: sidrunimahla, oliivõli, mett, soola, pipart – apelsini-tšillimaiust.
Bulgurit tuleb ca 7 minutit keeta puljongis, seejärel kurnata. Segada kokku kõik kastmekomponendid ja jätta ootele. Kastmele sobib väga hästi juurde lisada paar lusikat Tšillist Apelsinikastet.
Pesta ja poolitada tomatid, tükeldada avokaaado ning mozzarella, lisada bulgur ja kõik kastmega üle valada, seejärel lisada ka salatilehed.
Bulguri asemel sobiks kasutada ka riisi või kuskussi, aga tasub täitsa seda bulgurit proovida, selline teistsugune ja täitsa mõnus.