Laupäeva hommikuti tasub külastada Tallinna kalaturge. Tänaseks päevaks on need kenasti kosunud ja võivad uhkustada korraliku valikuga. Meie poolt enim käidavaks on viimasel ajal Mustamäe turg Vilde teel ja pettuma ei ole pidanud veel kordagi.
Juba pikemat aega püüavad letil pilku lapikud ja eriti hõbedaselt säravad Doradad. Otsustatud, kolm kiitsakat ja poolteist kilo, ost tehtud ja küpsetama.
Vaja läheb:
- puhastatud aga terved ja peadega kalad
- Treppoja Sahvri tšillist apelsinikastet
- Treppoja Sahvri mesist sinepikastet
- õuna- või apelsinimahla (eriti hea oleks naturaalne kraam)
- punast sibulat
- küüslauku
- soola-pipart
- värsket peterselli
- õli
Puhastage kalad aga pead tasub kindlasti otsa jätta. Ühele küljele võib teha mitu sisselõiget, kuhu hiljem hea maitsesegu sisse suruda. Patsutage seest ja väljast kalad kergelt soola-pipraga üle ja laotage ahjuplaadile. Kaladele tasub foolium või küpsetuspaber alla panna, siis saab otsad üles tõsta ja kõik välja jooksvad mahlad kinni püüda, millest hea hiljem kastet valmistada.
Maitsesegu valmistamiseks, mida kalale kõhtu ja lõigete sisse panna, tuleb esmalt koorida ning hakkida punane sibul ja küüslauk, juurde segada veel värsket peterselli, soola, pipart, õli ja mitu head lusikatäit Treppoja Sahvri tšillist apeslinikastet.
Kuumutada ahi 200 kraadini ja küpsetada kala ca 20 minutit, seejärel võimalusel keerata ahi grillrežiimile ja grillida veel ca 10 – 15 min, ehk kuni kala hakkab pealt mõnusalt pruunikaks tõmbuma.
Passima jääda ei saa, nüüd tuleb kiirelt kaste valmistada, mis on õnneks imelihtne. Ühe kala kohta 3 sl Treppoja Sahvri mesist sinepikastet, 1 sl tšillist apelsinikastet, sorts apelsini- või õunamahla ja segada see kõik kenaks massiks. Kui on tekkinud, siis tasub lisada ka kaladelt eraldunud leent.
Uskuge, see kala saab olema niivõrd maitsev, et unustate sootuks tavapärase riisi või kartuli lisandi ja keskendute kalale. Lisandiks piisab vaid meelepärasest rohelisest salatist.
Head nautimist!